Tom Hondeghem

Tom Hondeghem (° Ieper, 22/12/1992) begon op 8-jarige leeftijd zijn muziekopleiding aan de SAMW Diksmuide. Daar startte hij met pianolessen bij Marie-Claire Deleersnyder. Daarnaast was hij actief in het plaatselijk jongerenkoor ‘St. Bavo’ te Merkem waarmee hij verschillende musicals deed, was hij organist in Merkem & Elverdinge en speelde hij in diverse harmonieorkesten. Daar maakte hij kennis met de prachtige klankkleur van het blaasorkest en ontdekte hij de saxofoon.

Op 16-jarige leeftijd besloot Tom ook saxofoonlessen te volgen bij dhr. Rik Vaneyghen. Daar ontstond een enorme passie en interesse voor het instrument. Na amper 2 jaar studeerde Tom af aan de SAMW Diksmuide.

Ondertussen studeerde Tom ook af aan het “Sint-Vincentiuscollege Ieper” richting Moderne Talen- Wetenschappen. Daarna ging Tom naar het conservatorium van Gent om er saxofoon te gaan studeren.

Tom wil zich profileren als saxofonist, dirigent en componist.

Saxofonist

Tom is actief als sopraan-, alt- en tenorsaxofonist in de Kon. Harmonie Ypriana, het Kon. Harmonieorkest De Jongelingskring Torhout en de Kon. Harmonie St. Cecilia Merkem, waar hij van 2008 tot 2011 als 2de dirigent (“sous-chef”) fungeerde. Daarnaast is hij regelmatig als freelance actief.

Hij nam deel aan verschillende wedstrijden met zijn sax: zo behaalde hij een laureaatstitel (m.n. een 2de prijs) op de finale van de prestigieuze muziekwedstrijd “Dexia Classics” (2010) en een ”grote onderscheiding” in de ere-afdeling van de “Vlamo Solistenwedstrijd” (2010)

Componist

Op 14-jarige leeftijd begon Tom interesse te krijgen voor het componeren. Zo schreef hij in datzelfde jaar z’n eerste compositie voor jeugdorkest, die vervolgens werd uitgevoerd door de Kon. Harmonie St. Cecilia te Merkem. Hierna volgde een waaier aan werken (o.a. voor pianosolo, saxkwartet, harmonieorkest, solo-instrument & piano etc.).

Sinds maart 2012 is Tom aangesloten als componist bij uitgeverij Golden River Music, waar meerdere werken van hem worden uitgegeven.